Latijnse naam: Carpinus betulus , Carpinus betulus in leivorm
Nederlandse naam: Gewone haagbeuk, Leibeuk Leihaagbeuk
Bij de vormbomen, van het soort Carpinus betulus , zoals de Leibeuk of de Leihaagbeuk is de uiteindelijke hoogte enigszins het zelfde als bij aanschaf. De groei c.q. de ontwikkeling van deze vormen en de werkelijke hoogte van de wel doorgroeiende vormen in het soort Carpinus betulus, is beperkt afhankelijk van; de vochtigheid van de bodem en de hoeveelheid (zee)wind. De grondsoort, en het soort verharding hebben wel invloed op de hoogte en ontwikkeling wat niet altijd een nadeel hoeft te zijn (bij de hoge boomvormen zal hij minder hoog worden) Maar de groei is wel sterk afhankelijk van, de beschikbare ruimte die er is voor wortelontwikkeling Uiteraard heeft ook het onderhoud (snoeien) zeker invloed op de vorm, en de uiteindelijke hoogte.
Uiterlijke kernmerken.
De Carpinus betulus in boom en in leivorm heeft een galde bast die grijs kleurige is, die geen echte sierwaarde heeft, de kleur van de takken is ook grijs en op ouder leeftijd glad, de kleur van de twijgen is bruingrijs en kort behaard, jonge uitlopers zijn meer bruin(grijs) en de Carpinus betulus heeft geen stekels of doorns. Het blad van zowel de haagbeuk als Leihaagbeuk, heeft geen echte bijzondere sierwaarde, is circa 6 - 10 cm groot, met een gezaagde bladrand in div kleuren in 4 delen, die varieert (volgens kleurenschema) tijdens de groeiperiode (van licht naar een donker).
Vervolg uiterlijke kernmerken.
De kleuren Donker frisgroen en donker grasgroen zijn de meest bepaalden kleuren voor het algemene beeld. de haagbeuk heeft een aardige herfstkleur die geel naar goudgeel kleurt.
De bloem(en) van de Carpinus betulus heeft geen bijzondere sierwaarde, de bloeitijd vind plaats in april-mei, de bloem, het katje zelf is circa 3 a 5 cm groot. Ook de vrucht (vruchtkatjes) heeft
geen echte sierwaarde. Let op: Bij de vormbomen van Carpinus betulus geld, u profiteert sowieso niet of weinig van de aangegeven bloemen en vruchten. Omdat de Leibeuk Leihaagbeuk vaak in het
voorjaar gesnoeid word (afhangend van de snoeimethode die u toepast) De Carpinus betulus is niet giftig en heeft geen stekels of doorns.
Toepassingen en voorkeuren
De Carpinus betulus groeit op alle grondsoorten, kan zeer goed, tegen een droge maar ook natte standplaats. (Tijdelijk zelf heel nat) maar kan ook goed tot zeer goed, tegen harde wind redelijk tot goed, tegen zeewind en is schaduwverdragend. De Carpinus betulus verdraagd geen verharding (rond de stam) en is bestand tegen een gevoelstemperatuur van minus 40 a 45 graden.
De natuurlijke groeiwijze en div hoogtes.
Hoogte: 10 - 20 m Kroon: breed eirond, later rond, dichte kroon, grillig groeiend een behoorlijk dicht vertakkende boom die in het jeugdstadium kegelvormig is later breed eirond tot rond uitgroeit. De takken gaan bij het ouder worden doorhangen. Carpinus Betulus (gewone haagbeuk), een vrij langzaam groeiende. De wortelgroei is tamelijk oppervlakkig.
Veel voorkomende vormen zijn:
- Leivorm op stam hoogte 3- 6 m
De bebladering is vanwege de redelijk groeikracht dicht, ook afhankelijk van snoeimethode nr 1, 2 of 3
- Hoogstam nr.1 hoogte 15- 25 m
Met een groeiende of doorgaande (gekweekte) top
Kroonuiterlijk bij vrije uitgroei is: breed eirond, later rond met een dichte
bebladering
- Hoogstam nr.2 hoogte 15-20 m
Met doorgaande top, waarbij er tijdens de groei met regelmaat wordt in gespoord.
Het uiterlijk is dan meer: rond met een dichte bebladering
- Hoogstam nr.3 + 4
Niet met doorgaande top, lees bij niet of beperkt voorkomende vormen waarom dit geen veel komende vorm is of kan zijn.
- Beveerd nr.1
De theoretische kroon bebladering en de hoogte zou te vergelijken zijn met hoogstam nr. 1. (alleen dan zonder kale stam)
- Beveerd nr.2
Waarbij er tijdens de groei met regelmaat wordt in gespoord.
Het uiterlijk van de kroon is dan meer: De theoretische kroon bebladering en de hoogte zou te vergelijken zijn met hoogstam nr. 2. (alleen dan zonder kale stam)
Ook voorkomende vormen.
- Leivorm halfstam hoogte 2 – 4 m
- Leiheg hoogte 2 – 4 m
- Blok op stam hoogte 3 – 6 m
- Knotvorm hoogte 3 – 6 m
- Kandelabervorm hoogte 3 – 12 m
- Dakvorm hoogte 3 – 5 m
De bebladering is vanwege de redelijke groeikracht dicht, ook afhankelijk van snoeimethode nr 1, 2 of 3
- Struikvorm nr.1 hoogte 15- 20 m
Kroonuiterlijk bij vrije uitgroei is: breed eirond, later rond met een dichte bebladering
- Struikvorm nr.2 hoogte 8-12 m
Uitdunnen om de 3 a 6 jaar
Het uiterlijk is vergelijkbaar met nr 1, waarschijnlijk is de kroon wat meer
open
- Struikvorm nr.3 hoogte 6- 10 m
Uitdunnen om de 2 a 3 jaar.
Het uiterlijk is vergelijkbaar met nr.2
- Beveerd nr.1 hoogte 15- 25 m
Kroonuiterlijk bij vrije uitgroei is: breed eirond, later rond met een dichte bebladering te vergelijken met hoogstam nr. 1. (alleen dan zonder kale stam)
- Beveerd nr.2 hoogte 15 -20 m
Waarbij er tijdens de groei met regelmaat wordt in gespoord.
Het uiterlijk van de kroon is dan meer: rond met een dichte bebladering te vergelijken met hoogstam nr. 2. (alleen dan zonder kale stam)
Latijnse naam: Carpinus betulus 'Quercifolia'
Nederlandse naam: Eikbladige haagbeuk
Fam. Betulaceae
De groei en vorm van de Carpinus betulus 'Quercifolia'is gelijkwaardig aan het soort, wel wordt de Eikbladige haagbeuk
wat minder hoog en groeit wat minder grillig dan zijn oudere broer. Wel een grote afwijking van de Carpinus betulus 'Quercifolia' is; Het blad, deze is eikenblad-vormig, die circa 8 12 cm, groot is, die nog steeds geen echte bijzondere sierwaarde heeft. Ook de Eikbladige haagbeuk
is een hele gezonde sterke boom die je minder in de particulier tuin zou terug vinden. De Carpinus betulus 'Quercifolia' loopt in de loop der jaren terug naar de normale bladvorm (20jaar)
Ook het blad van de Eikbladige haagbeuk is in 4 div groentinten, die varieert (volgens kleurenschema) tijdens de groeiperiode (van licht naar een donker). De kleuren Donker frisgroen en donker grasgroen zijn de meest bepaalden kleuren voor het van de Eikbladige haagbeuk. Ook heeft de Eikbladige haagbeuk een aardige herfstkleur die geel naar goudgeel kleurt.