Hoe poot ik een boom?

Om er zeker van te zijn dat de boom goed geplant wordt, geven wij deze informatie aan u mee, want een boom planten is meer dan een gat graven en weer dicht gooien. Deze pagina is dan ook in uw belang. Onze ervaring leert dat de meeste klanten die terugkomen met een dode boom en beweren dat die niet goed geleverd is, de boom slecht tot zeer slecht hebben gepoot.

Hoe pot ik een boom?

Plantgat

Een van de belangrijkste punten waar het vaak fout gaat is bij het maken van het plantgat. Deze dient 2 tot 2,5 maal zo diep te worden uitgegraven als de hoogte van het wortelgestel. Het plantgat dient ongeveer 15 tot 20 cm breder uitgegraven te worden dan het wortelgestel of de (groei-)kluit).
Als er een harde laag in de bodem zit, dan moet deze alsnog worden doorgespit. Dit is erg belangrijk. Als de harde laag blijft zitten staat de boom ’s winters te verdrinken doordat er geen capillaire werking is, dat betekent dat de boom geen grondwater op kan nemen omdat er geen blad aan de boom zit dat het water weer kan verdampen. Als u een suikerklontje in een laagje water legt, zuigt hij zich vol, dit is capillaire werking.
Het belangrijkste is dat de wortels vaak niet door de harde laag heen kunnen groeien, waardoor de boom op latere leeftijd om kan vallen doordat de wortels niet diep genoeg kunnen groeien. Een boom die goed geplant is blijft er ook echt gezond uit zien.

Boompalen
Na het graven van het plantgat zet u de boom erin, (deze staat nu nog veel te diep) en draait u hem naar wens, met de mooiste kant in het zicht. Dan kijkt u of de boompaal op zijn plaats kan staan. De paal moet ongeveer 20-35 cm van de boom af staan, waarbij geldt: hoe zwaarder de boom, hoe groter deze afstand.
Van groot belang is de windrichting, deze komt meestal uit zuidwestelijke richting. Bij een boompaal komt de windrichting er nauw op aan, bij twee boompalen minder mits u hem niet haaks op de windrichting zet, en bij 3 is de windrichting niet meer van belang. Als de boom omgeven wordt door gebouwen of schuttingen is het effect van de wind ook minder en kan hier ook minder nauwkeurig mee om worden gegaan.
Als de boompalen niet passen vanwege een wortel kunt u de boom een stukje draaien of beperkt een wortel wegknippen. U haalt de boom uit het plantgat en boort met een grondboor een gat voor de boompaal, of evt. boompalen. U slaat de palen aan, zodat deze stevig in de grond staan. Eventueel kunt u met de achterkant van een hark (of andere steel) de grond rond de paal aanstampen. Het mooiste is het als de boompaal tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de boom komt. Daar plaatst u ook de boomband, deze mag beslist niet hoger worden bevestigd. Bomen die niet goed verankerd in de grond staan en wiebelen vanwege de wind zullen niet zo snel aanslaan.

Boompalen

U heeft nu de boompalen staan en de boom naast het plantgat liggen. Verwijder nooit de ben (het metalen net) van de draadkluit! Hierdoor kunnen de zo belangrijke haarwortels van de boom beschadigen. U vult het gat weer aan tot de hoogte van het wortelgestel en loopt dit stevig aan. Niet aanstampen! Vergeet niet de drain te plaatsen en zorg er voor dat deze een stukje boven de grond uit steekt, anders kunt u geen water geven en kan er grond in de drain komen. De boom moet 5 cm lager worden gepoot dan hij uit de grond kwam, dit is te zien aan het kleurverschil op de bast (vaak 10 cm boven de eerste wortel). Belangrijk is dat de aangevulde grond goed stevig met de hak  wordt aangetrapt.

Overige verzorging

Als u de boom gepoot heeft, en hij heeft nog geen bladeren, geef dan beperkt water. Vaak is de hulp van de natuur al genoeg. Als het 15 dagen droog is geweest dient water gegeven te worden. Zorg er voor dat de grond vochtig is, maar absoluut niet te nat. Het heeft geen zin om grote hoeveelheden water te geven als de boom geen blad draagt, omdat de boom dan geen vocht opneemt. Uitzonderingen zijn groenblijvende bomen of heesters die ’s winters veel meer water nodig hebben. De gevaarlijkste dagen zijn die met een temperatuur van 1 á 2 graden vorst, in combinatie met zon en wind. Op deze dagen sneuvelen de meeste bomen en planten door uitdroging, vooral de groenblijvers.
Als de knoppen beginnen uit te lopen, dient u grotere hoeveelheden water te geven. Als de boom nu nog te nat staat zal hij het alsnog kunnen begeven, omdat hij nog steeds niet veel vocht verdampt via het blad. Geef dus matig water, bijvoorbeeld 5 liter per week. Als de boom volop in het blad staat, heeft hij wekelijks 10-25 liter water nodig. In de periode tussen de knoppen en het volle blad is het aan te bevelen de hoeveelheid water dat gegeven wordt geleidelijk op te bouwen.

Enkele aandachtspunten:

  • Wanneer de ontwikkeling van het blad stagneert staat hij vaak te nat. Let dus goed op in het voorjaar!
  • Als het warm weer is, tussen de 20 en 30 graden, dan mag de boom ook wel om de 2-3 dagen water hebben. Met regelmaat water geven heeft meer zin dan veel in één keer.
  • Als de temperatuur boven de 30 graden is, kan de tuinslang enkele minuten in de drain worden geplaatst.
Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen