8 Div. soorten Leilinde

Prijzen, en... wat is er allemaal te koop. vanaf € 30.00

Wij kunnen al een leilinde aanbieden vanaf 30.00, wat u daarvoor krijgt..? Kunt u op deze pagina vinden waar div soorten leilindes zijn omschreven met nuttige informatie en wat ondersteund wordt met redelijk wat fotomateriaal, zodat u een juiste keuze kunt maken, er is nog al wat onduidelijkheid omtrent de leilinde. Prijzen variëren sterk, hoofdzakelijk afhankelijk van div factoren.

 • Het soort c.q. type boom (aangegeven in div. Latijnse namen) het ene soort boom is makkelijker en sneller te telen dan het ander soort.
 • De leeftijd wat aan gegeven wordt in stamomtrek.
 • 2x of 3x keer verplant, een boom die 3x keer ruimer is gezet heeft een veel hogere kostprijs.
 • Wel of geen kluit, groeikluit of boom in pot.
 • Rek afmeting, een klein formaat (zie foto) wat vaak gebaseerd is op prijs (aanbiedingen die veel aangeboden worden) in combinatie een 2x verplante boom, een afmeting die je wel toe kan passen maar waarbij de meest mensen al na 3 of 5 jaar in de problemen gaan komen
 • Een groot rek waar veel meer een gedachte achter zit voor de aankomende (tientallen) jaren, een rek die je ook alleen in de 3x verplanten bomen kan toe passen. Zie foto.
 • Rek afmeting, een klein formaat (zie foto) wat vaak gebaseerd is op prijs (aanbiedingen die veel aangeboden worden) in combinatie met een 2x verplante boom, een afmeting die je wel toe kan passen maar waarbij de meeste mensen al na 3 of 5 jaar in de problemen gaan komen.
 •  Een groot rek waar veel meer een gedachte achter zit voor de aankomende (tientallen) jaren, een rek die je ook alleen in de 3x verplanten bomen kan toe passen. Zie foto.

Download onze complet assortimentslijst Excel XLS versie tm 2007  Download    of de Excel XLSX versie Download  

Stamomrek  Prijzen vanaf t/m afh. Van soort    2x of 3x verplant  Rekafmeting 
8-10 cm         30,00 t/m          40,00   2 x verplant  klein rek   
10-12 cm        40,00 t/m          55,00   2 x verplant  klein rek   
12-14 cm         55,00 t/m          70,00   2 x verplant  klein rek   
14-16 cm         65,00 t/m          85,00   2 x verplant  klein rek   
16-18 cm         70,00 t/m        100,00   2 x verplant  klein rek   
                   
12-14 cm         90,00 t/m        115,00   3 x verplant  groot rek   
14-16 cm       110,00 t/m        130,00   3 x verplant  groot rek   
16-18 cm       130,00 t/m        155,00   3 x verplant  groot rek   
18-20 cm       150,00 t/m        175,00   3 x verplant  groot rek   
20-25 cm       170,00 t/m        200,00   3 x verplant  groot rek   

Bij mobielgebruik kan u naar rechts schuiven

Wat is een geschikte leilinde, of… Wat is een geschikte leiboom.

De meest bekende leiboom is de leilinde. (Tilia) Deze komt van oorsprong voor bij de boerderijen z’n 100-200 jaar geleden. Deze gebruikte men tegen vliegen, muggen etc. in huis. Dit werkte erg goed doordat de meeste soorten leilinde erg gevoelig zijn voor luis. Luizen scheiden een kleverige vloeistof af op het blad, waardoor het ongedierte bleef kleven aan het blad. Ook werden leilinden als natuurlijk zonnescherm gebruikt. Zodat het koeler bleef in huis waarbij men wel profiteerde van de voor- en najaarszon. De oude leilindes die bij onze boerderijen staat hadden dus een duidelijke functie. Als we eerlijk zijn, zijn de meeste soorten leilinde, die massaal aangeboden worden helemaal niet geschikt voor onze moderne tijd. Het is meer de nostalgie die wij in ons hoofd hebben. Maar.... er zijn wel degelijk hele geschikte, echt mooie leilinde soorten toepasbaar in uw tuin. Op deze pagina vindt u een algemeen verhaal over de div soorten leibomen en er worden verschillende soorten leilindes beschreven.

Ook redelijk bekend uit de vorige eeuwen is het leifruit. Ook dit had en heeft een puur functioneel doel. Leifruit werd gemaakt omdat men toentertijd geen zwakgroeiende onderstammen waren zoals we die nu kennen. Wilde je laag bij de grond wat fruit plukken, dan was dit de enige manier. Ook werd dit gedaan om goed zonlicht te verkrijgen in de boom wat het fruit ten goede kwam. Op andere informatiepagina’s vind u informatie over leifruit dat wordt niet op deze pagina beschreven. Meer informatie

Leifruit.

Leibomen voor privacy.

Vandaag de dag worden leibomen veel toegepast voor een stuk privacy. Het voordeel van een leiboom is dat hij direct een gedeelte bedekt zonder dat hij te groot wordt. Wij krijgen vaak van veel mensen te horen dat ze een stuk privacy willen., maar dan moet het geen leiboom zijn en hij mag ook niet te groot worden. Wij laten dan het een en ander zien. De opmerking is dan vaak: "Ja, maar dan zit ik nog niet vrij". Bomen die over 10-15 jaar 4-6 meter groot zijn hebben een beginners maatje die geen privacy bieden. Klanten wijzen dan bijvoorbeeld een plataan aan.” Zoiets moet ik hebben” zegt men dan.” Wij zeggen dan; "Maar zo'n boom wordt 15 -20 meter hoog”. En dat willen klanten vaak niet. We komen dan toch vaak weer uit op een leiboom.

Groenblijvende of bladhoudende leibomen voor privacy.

Wel of niet een bladhoudend, wintergroen of groenblijvende leiboom? Als u ook in de winter privacy wilt is dit een optie. Dit word op een andere informatiepagina zeer uitgebreid beschreven leest u dit goed door want dit lijkt ideaal maar ook deze groep leibomen heeft zijn voor en nadelen. Meer informatie.

Bladverliezende leibomen. Met een aantal mooie sierwaardes.

Ook worden leibomen gebruikt voor de sier bijvoorbeeld voor het huis. U kunt dan voor een traditionele leilinde kiezen die echt wel mooi kan zijn, zeker als uw huis een wat oudere stijl heeft. Maar er zijn nog meer en mooiere soorten leibomen die u kunt kiezen. Dit hoofdstuk word uitgebreid omschreven op een ander info-pagina Meer informatie.


Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm of als leiboom

Winter Leilinde of
Kleinbladige Leilinde

Deze Winter Leilinde, Kleinbladige Leilinde of Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm of als leiboom kopen Prijs vanaf € ,= Bomen online div. soorten leilindes en leibomen In Menu
De stam van de Winter Leilinde, Kleinbladige Leilinde of Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen

De Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm, de kleinbladige leilinde of de Winter leilinde. De naam kleinbladig linde dankt de Tilia cordata niet omdat deze heel klein blad heeft, het heeft kleiner blad t.o.v. de andere soorten linden. Van oudsher is dit nooit een echte leilinde geweest. Het soort wordt wel vaak aan geboden dit komt doordat de Winter leilinde veel takken heeft in zijn kroonopbouw op jonge leeftijd, waardoor hij makkelijk uit te leiden is. De voor en nadelen zijn:  De Tilia cordata 'Greenspire' kan op alle grondsoorten, verdraagt zelfs hele droge grond, is zeer goed windbestendig en kan ook tegen zeewind. Ook heeft de Tilia cordata weinig last van luis, wel heeft hij veel last van venstervreterij.

 

Meer informatie over het soort   Tilia cordata 'Greenspire'  of de fam Tilia cordata  .


De vruchten en de bladkleur van de Winter Leilinde, Kleinbladige Leilinde of Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De herfstkleur van de Winter Leilinde, Kleinbladige Leilinde of Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De kleur van het blad in het voorjaar van de Winter Leilinde, Kleinbladige Leilinde of Tilia cordata 'Greenspire' in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen


De Tilia europaea 'Pallida' in leivorm of als leiboom

De Koningslinde lei-linde of
De traditionele lei-linde

Deze Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.
De bloemen in de zomer van de Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.

Voor en nadelen van de Tilia europaea 'Pallida' In leivorm of de konings leilinde, hij kan op alle grondsoorten, verdraagt verharding (zwaar verkeer) en is redelijk windbestendig. Een nadeel is de Tilia europaea 'Pallida' is echt luisgevoelig, U moet u zelf afvragen of zoiets in u tuin wilt hebben. Toch is dit het meest verkochte soort en wordt massaal aangeboden, dit heeft mede te maken met dat de Tilia europaea 'Pallida' veel takken heeft in zijn kroonopbouw, de Konings leilinde is dus heel makkelijk uit te leiden.

 

Meer informatie over het soort   Tilia europaea 'Pallida'  of de fam Tilia europaea  .


De kleur van het blad in het voorjaar van de Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.
De blad afmeting van de Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.
Het blad van de Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm is erg luisgevoelig deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.

De vruchten van de Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.
De stam op oudere leeftijd De vruchten van de Konings leilinde of Tilia europaea 'Pallida' in leivorm. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen.


Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom

Luisvrije Leilinde of
De Lei-Krimplinde

Deze Luisvrije Leilinde, Lei-Krimplinde kopen Prijs vanaf € ,= Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom. Bomen online div. soorten leilindes en leibomen
De kleur van het blad in de zomer van de Luisvrije Leilinde, Lei-Krimplinde of Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen

De Tilia euchlora is een soort leilinde dat zo goed als ongevoelig is voor luis. De twijgen van de Tilia euchlora zijn geel groen. Het blad van de Tilia euchlora blijft ook het hele jaar redelijk fris en gezond.  De voor en nadelen van de Tilia euchlora zijn; Hij kan op alle grondsoorten, verdraagt droge en natte gronden, verdraagt verharding (zwaar verkeer) en is redelijk windbestendig, heel veel nadelen zijn er niet te noemen.

 

Meer informatie over het soort   Tilia europaea 'Euchlora'  


De bloemen van de Luisvrije Leilinde, Lei-Krimplinde of Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De rood uitlopende bloemknoppen van de Luisvrije Leilinde, Lei-Krimplinde of Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De kleur van het blad in het voorjaar van de Luisvrije Leilinde, Lei-Krimplinde of Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De vruchten van de Luisvrije Leilinde, Lei-Krimplinde of Tilia europaea ‘Euchlora’ in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen


Tilia platyphyllos in leivorm of als leiboom

Zomer Leilinde of
Grootbladige Leilinde

Deze Zomer Leilinde Grootbladige Leilinde of Tilia platyphyllos in leivorm of als leiboom kopen Prijs vanaf € … Bomen online div. soorten leilindes en leibomen
De kleur van het blad in de zomer van de Zomer Leilinde, Grootbladige Leilinde of Tilia platyphyllos in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen

De Tilia platyphyllos of de grootbladige leilinde heeft in verhouding tot zijn soortgenoten iets groter blad met bruinrode twijgen, de stam is duidelijk grijs waar de Tilia platyphyllos goed aan te herkennen is. Het blad is hartvormig en tussen de 6-12 cm groot.  Voor en nadelen; 

De Tilia platyphyllos kan op alle grondsoorten, verdraagt een droge grond, Ook heeft de Tilia platyphyllos (leilinde) weinig last van luis. Ook dit is een goed alternatief voor de traditionele luisgevoelige leilinde, maar de grootbladige leilinde is niet windbestendig, zeker niet tegen zeewind. Een nadeel zou kunnen zijn, de kroonopbouw van de Tilia platyphyllos is niet echt geschikt om er een leiboom van te maken, zeker niet op jongere leeftijd. U bent dus verplicht om al een wat dikkere maat boom aan te schaffen in de duurdere prijsklasse.

 

Meer informatie over het soort   Tilia platyphyllos  .


De onderzijde van het blad van de Zomer Leilinde, Grootbladige Leilinde of Tilia platyphyllos in leivorm of als leiboom is licht behaard Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De vruchten van de Zomer Leilinde, Grootbladige Leilinde of Tilia platyphyllos in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen
De herfstkleur van de Zomer Leilinde, Grootbladige Leilinde of Tilia platyphyllos in leivorm of als leiboom. Deze tegen een betaalbare prijs kopen af € …. Bomen online div soorten leilindes en leibomen


Tilia tomentosa 'Brabant' in leivorm of als leiboom

de Leizilverlinde

de zilverbladige leilinde

Deze Leizilverlinde, zilverbladige leilinde of Tilia tomentosa 'Brabant' in leivorm / leiboom kopen Prijs vanaf € ,= Bomen online heeft meer leibomen

 

Meer informatie over het soort    Tilia tomentosa 'Brabant'   of de fam Tilia tomentosa   .

Bladkleur in de zomer van de Leizilverlinde, zilverbladige leilinde of Tilia tomentosa 'Brabant' in leivorm / leiboom deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen.

Tilia tomentosa of ook wel de zilverlinde genoemd waarbij het Tilia tomentosa 'Brabant' de meest bekende Lei-ziverlinde is, de boom bezit mooi groen grijs blad. Wat In de herfst kleurt naar lichtgeel en wat lang aan de boom blijft hangen het soort (subfamilie tomentosa) is vrijwel ongevoelig voor luis.

 

Voor en nadelen

Tilia tomentosa of ook wel de zilverlinde genoemd kan op alle grondsoorten, verdraagt verharding (zwaar verkeer) en is niet windgevoelig, kan zelfs redelijk goed tegen zeewind. Echt een aanrader, jammer dat deze boom minder aangeboden wordt als leiboom, dit komt mede omdat de kroon opbouw van deze zilverbladige leilinde niet echt geschikt is om er een leiboom van te maken, hij heeft te weinig takken om mee te leiden. Van de 100 bomen zijn er maar enkele geschikt voor een leiboom, wat de prijs (vraag en aanbod nooit te goede komt). U bent sowieso verplicht om al een wat dikkere maat leiboom aan te schaffen de jongere bomen hebben nog geen of niet voldoende zijtakken (zij armen).


De bloemen en vruchten van de Leizilverlinde, zilverbladige leilinde of Tilia tomentosa 'Brabant' in leivorm / leiboom deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen.
De onderzijde van het blad van de Leizilverlinde, zilverbladige leilinde of Tilia tomentosa 'Brabant' in leivorm / leiboom is grijs. Deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen


Tilia europaea 'Zwarte linde' in leivorm of als leiboom

de Zwarte leilinde

Deze zwarte leilinde' of de Tilia europaea 'zwarte linde' in leivorm of als leiboom kopen Prijs vanaf € ,= Bomen online heeft meer leibomen.
Van oudsher was de zwarte leilinde' of de Tilia europaea 'Zwarte linde' in leivorm “de Leiboom.”  deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen.

Tilia 'Zwarte Linde' (leilinde) is het soort wat u vaak tegen komt als het gaat om de echt oudere leibomen, die we nog terug zien bij de oudere boerderijen, maar de Tilia 'Zwarte Linde' wordt maar beperkt gekweekt vanwege zijn luisgevoeligheid, de boom werd zwart van de luis (waar hij zijn naam aan te danken heeft) en vanwege de brede groeiwijze als boomvorm is 'Zwarte Linde' slechts geschikt voor parken en brede lanen, wat hem een ideale leiboom maakte in de voorgaande eeuwen.

 

Voor en nadelen

De Tilia 'Zwarte Linde' kan op alle grondsoorten, verdraagt verharding (zwaar verkeer) en niet windgevoelig. Maar is heel erg gevoelig voor luis.


De kleur van het blad van de zwarte leilinde' of de Tilia europaea 'Zwarte linde' in leivorm of als leiboom in het voorjaar deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen.
De kleur van het blad in de zomer van de zwarte leilinde' of de Tilia europaea 'Zwarte linde' in leivorm of als leiboom deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen.
De stam van de zwarte leilinde' of de Tilia europaea 'Zwarte linde' in leivorm of als leiboom deze tegen een betaalbare kopen prijs vanaf € …. Bomen online heeft meer leibomen

Meer informatie over het soort   Tilia europaea 'Zwarte linde'  .


Er zijn nog veel meer soorten Leilinde

Er zijn vele soorten Leilindes, de Tilia’s , wat de Latijnse naam voor Linden is een hele grote familie. Alle soorten leilinden lijken,  zeker voor een leek, sterk op elkaar, het zijn meer de eigenschappen die het verschil maken. Er zijn dus nog veel meer soorten, naar deze leilindes worden beperkt gevraagd, maar zijn soms zeker de moeite waard ze worden niet vermeld op onze site. Bij interesse stuur ons dan een mail info@kuus.nl dan gaan we kijken wat we kunnen doen voor u.