Huiswerk t.b.v. een gratis Bomen of beplantingsplan.

Bent u verplicht om alles in te vullen wat hier gevraagd of vermeld word, het antwoord is nee, en misschien is er voor u ook een hoop niet van toepassing. Maar…. hoe meer u aanlevert, hoe meer u profiteert van “het gratis,” want er wordt in eerste instantie max. 20 a 25 minuten tijd besteed aan het kennismakingsschets, wat erg weinig tijd lijkt, maar in de praktijk zult u versteld staan van het behaalde resultaat. Daarom geven wij u eerst een aantal aandachtspunten mee.

 

Ook willen wij opmerken; Wij stellen voor een kennismakingsschets een aantal hele persoonlijke vragen, als u daar geen antwoord op wilt geven begrijpen wij dat volkomen.

Voor een gratis beplantingsplan is wel verplicht .. 
Verplicht klink dwingend, en kan negatief over  komen,  maar het is wel noodzaak dat u ons een handvat geeft, Wij willen voor komen dan we beplanting gaan plannen waarvan achteraf blijk dat het budgettechnisch helemaal niet realistisch was.  onderaan deze pag wordt een richtlijn gegeven waar u aan moet denken.

Plattegrond

Belangrijk is dat we een plattegrond van uw tuin krijgen, bij voorkeur digitaal aangeleverd (wat ons weer tijd scheelt, tijd die anders van de 20 min afgaat) dit mag op schaal (1:50 of 1:100) of een plattegrond met afmetingen (niet op schaal),
 -- Maakt u een plattegrond met afmetingen, hoeft dat niet perse op de cm exact, uiteraard hoe nauwkeuriger hoe beter de kwaliteit wordt van het gratis ontwerp.
 
-- Als u aangeeft waar de ramen, deuren en zit gedeeltes zijn in de woning, kunnen wij ook de zichtlijnen bepalen vanuit de woning richting tuin.
 
-- Belangrijk voor ons is om te weten waar vaste elementen staan in de tuin. Denk hierbij aan een schuur of tuinhuisje, onderkomens voor dieren, speeltoestellen, vijvers, een composthoop, beelden en ornamenten, pergola's, kassen, hagen en afscheidingen.
 
-- De plattegrond dient van een noord pijl te zijn voorzien, een pijl die het noorden aangeeft, zodat wij de zon en schaduw plekken kunnen bepalen.
 
-- Mocht het gaan om een tuin bij een nieuw te bouwen woning heeft u vaak alle informatie al digitaal in bezit, zoals u kunt zien bij het voorbeeld, wat toe gevoegd is.
 

Hoogte verschillen.

Iets wat onderschat wordt door klanten bij het aanleveren van de informatie is: Het doorgeven van de evt. hoogte verschillen die er zijn, ook al lijkt uw tuin voor het oog vlak, er is altijd één laagste punt waar het water naar toe gaat, ook staat de woning vaak een stuk hoger dan het maaiveld van de aansluitende weg, (bij een achtertuin is dat vaak een aansluitende pad) deze hoogteverschillen mag u schatten. Een tuin bij een nieuw te bouwen woning (waar nog geen weg aanwezig is) kan u dit niveauverschil vaak even navragen bij de aannemer.

Reeds aanwezige bomen en struiken (mits van toepassing).

Als er bomen en struiken in uw tuin staan die u graag wilt behouden, moet u dit aangeven op de plattegrond. Wat wij daarover willen weten is:
-- Wat voor een soort of soorten het zijn, mocht u dit niet weten, kunt u foto’s aanleveren, graag een aantal per boom of struik van verschillende afstanden.
 
--

Ook willen wij graag de (stam)omtrek weten van de boom(en) dit graag meten 100 cm boven het maaiveld.

Naast de stamomtrek is een doorsnede van de groenmassa ook van belang, uiteraard geld dit ook voor de struiken die vaak geen stamomtrek hebben.

 
--

Als u een grove leeftijd in kan schatten zou dat erg handig zijn.

Overzichtsfoto’s.

Uiteraard zijn overzichtsfoto’s van het geheel erg handig om een goed beeld van de situatie te krijgen.

Uw Adres.

Een geldig adres, zodat we de situatie via de satelliet kunnen bekijken levert veel meer informatie dan klanten vermoeden, bijvoorbeeld.
 -- Om na te gaan wat voor een soort bomen en struiken er nu wel of niet goed groeien bij u in de buurt.
 -- We kunnen dan de hoeveelheid wind bepalen die aanwezig is of kan zijn.
 -- We krijgen een goed beeld van de omgeving
Bij een geldig adres weten we ook hoeveel neerslag er valt, want dit is heel wisselend in Nederland. Ook weten we dan welke grondsoort er aanwezig is (via digitale grondkaarten), wat wij niet kunnen weten is:
 -- Wat de gesteldheid van de grond is. Van belang is dat u aangeeft of er wel of geen natte plekken zijn op het perceel, als u de vermoedelijke reden weet "waarom het daar nat is"  horen wij die reden graag.
 -- TIP. Bij een tuin bij een nieuw te bouwen woning, is het heel zinvol om aan de aannemer te vragen of hij de tuin goed diep door wil spitten, zodat er geen harde lagen blijven in uw tuin (deze ontstaan eigenlijk altijd bij de bouw van het huis)
 
 -- Wat wij ook niet kunnen weten is, dat veel tuinen op bijvoorbeeld de kleigronden zijn aangevuld met zwarte grond, mocht dit het geval zijn laat het ons weten.
 

De praktische invulling .

Uw wensenlijst. 
-- Hoeveel uur per week wilt u besteden aan het onderhoud in uw tuin, we merken nog wel eens dat mensen veel wensen hebben, die soms onderhoudsintensief zijn, maar waarbij achteraf blijkt dat men daar helemaal geen tijd voor heeft.
 
-- Zijn er elementen die u uit het zicht wilt nemen, zoals muren , gebouwen etc. etc. etc.
-- Zijn er personen met beperkingen die van belang zijn t.a.v. de tuin (zoals bijvoorbeeld hooikoorts).
-- Beschrijf eventueel uw gezinssituatie, het aantal, de leeftijden, of de evt. hobby’s

Uw visuele wensen.

-- Als u op voorhand bepaalden ideeën heeft t.a.v. het soort beplanting of iets dergelijks geeft u dit dan aan.
-- Welke stijl zou u de tuin willen geven? Dit kan u eventueel aangeven met wat foto die te vinden in verschillende tijdschriften of op internet.
 
-- Net als kleding zegt het interieur van een woning altijd erg veel over de mensen die er wonen, hun smaak en voorkeuren (afgaan op kleding heeft als nadeel, dat het een moment opname is), foto’s van uw interieur verzenden mag, vind u dat te persoonlijk, voeg eventueel foto’s toe uit tijdschriften die u aanspreken.
 
-- Wilt u bepaalde kleuren uitsluiten in het tuinplan of beplantingsplan.?
-- Graag zien we 5 soorten planten die u erg mooi vind (meer dan 5 is ook goed)
-- Geeft u aan wat u echt niet mooi vind of wat u geen mooie beplanting vindt.

Uw Budget

Graag horen we van U . 

Noodzakelijk is voor een gratis beplantingsplan dat u uw budgetten aangeeft. hieronder een aantal richtlijnen.
Verplicht Mits van toepassing  
 -- Uw budget aan per boom  -- Wilt u met wat kleinere of grotere klimplanten beginnen.
 -- Uw budget aan voor een m2, beplanting    

De beplanting is qua kosten op te delen in div. categorieën.

 
Bomen -- Deze zijn ook weer te vedelen in een aantal categorieën qua budget.
 -- Overplantte bomen. Deze bomen kun je de eerste 2 a 4 jaar ook geen echte boom noemen. Kosten tussen de € 20.00 en € 45.00. Het gaat hier om een klein assortiment.
 
 -- 3x keer Verplanten bomen met een stamomtrek van 10-16 cm, dit zijn de bomen die veel door hoveniers gebruikt worden. Ook zijn dit bomen die je niet meer op een tuincentrum ziet staan. Kosten € 75.00 t/m € 150.00
 
 -- Dat is er nog een stap hoger bomen met een stamomtrek 16- 25 cm kosten. € 150.00 t/m € 350.00
 -- Bomen boven de 25 cm. Dit zijn dure bomen. Bomen zijn altijd een beperkt onderdeel van de tuin. En zorgen ervoor dat een pas aangelegde tuin al een beetje toont.
Een m2-er beplanting.
 -- Wat voor bomen geld is ook van toepassing voor heesters, vaak is elke heester te krijgen in meerdere maten. Een voorbeeld; Een sering is leverbaar vanaf € 7.50 die moet dan nog zeker 3-5 jaar groeien voordat het een beetje een struik is, dezelfde sering is ook verkrijgbaar voor rond de. € 30.00 (150 cm hoog). Maar er is ook een maat leverbaar van € 90.00
 
 
 -- Vaste planten, siergrassen, kruiden en varens kosten vanaf  € 1.50 t/m € 6.00 (uitzonderingen daar gelaten,) waarbij er soms soorten zijn waarvan je er 8 a 10 stuks van nodig hebt (per m2)
 
 -- Voor intensieve tuinen bent u € 40.00 t/m € 80.00 per m2 kwijt. Buiten de bomen, hagen en klimplanten Hoe meer m2 hoe voordeliger het wordt
 
 -- Bij parkachtige tuinen kunt u voor € 5.00 t/m €15.00 klaar zijn.
Een haag als erfafscheiding / Klimplanten.
Heeft u de voorkeur om een haag als erfafscheiding te plannen, willen wij graag uw budget per strekkende meter weten. Let op u moet dit invullen bij bij de Sub Tuinposten deze posten komen nog aan bod. (worden nader beschreven).
 -- Dit kunt u net zo mooi en duur maken als u zelf zou willen, alles is dan afhankelijk van soort en aanplanthoogte.
 -- Mits van toepassing, maar een post die nog weleens over het hoofd word gezien bij een begroting zijn de klimplanten die nodig zijn, bijvoorbeeld langs een muur, schutting of pergola.
 
Erfafscheidingen -- Hagen.
Heeft u de voorkeur om een haag als erfafscheiding te plannen, horen wij graag uw budget per strekkende meter.
 -- Dit kunt u net zo mooi en duur maken als u zelf zou willen, alles is dan afhankelijk van soort en aanplanthoogte.
 -- Een strekkende meter haag kan al vanaf € 5.00 maar kan oplopen t/m € 150.00 met uitschieters naar de € 300.00 per meter.