Boomverzorging

Bomen zijn nadrukkelijk te vinden in Nederland. Onder andere langs de weg, in de tuin of in het bos zijn bomen te vinden. Hieronder lees je meer over boomverzorging en over de constructie van een boom. Het is namelijk een belangrijke schakel in onze leefomgeving. 

Boomverzorging

Constructie van een boom

Het wortelstelsel van een boom is erg belangrijk voor zijn algehele gezondheid en stabiliteit. Hoe dieper de wortels gaan, hoe meer steun de boom heeft. De wortels van een boom helpen ook om hem in de grond te verankeren, waardoor hij niet wordt ontworteld door harde wind of andere krachten.

De stam van een boom is ook erg belangrijk. Het bevat het vasculaire systeem van de boom, dat water en voedingsstoffen van de wortels naar de bladeren vervoert. De stam biedt ook ondersteuning voor de takken.

De takken van een boom zijn om twee hoofdredenen belangrijk: ze bieden ondersteuning voor de bladeren en ze produceren fruit of noten. De bladeren van een boom zijn erg belangrijk omdat het de delen van de boom zijn die kunnen foto synthetiseren. Dit proces produceert het voedsel dat de boom nodig heeft om te overleven.

Fruit of noten worden geproduceerd door de bloemen van een boom. Zodra de bloemen zijn bestoven, zullen de vruchten of noten zich beginnen te vormen. Deze vruchten of noten kunnen worden gegeten door dieren of mensen, en ze kunnen ook worden gebruikt om de boom te vermeerderen.

Bomen verzorgen in de tuin 

Bomen verzorgen in de tuin 

Bomen zijn een belangrijk onderdeel van onze omgeving en bieden ons veel voordelen. We moeten voor ze zorgen, zodat ze deze voordelen kunnen blijven bieden. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de bomen:

Bemest bomen

Bomen hebben voedingsstoffen nodig om te groeien, dus het is belangrijk om ze regelmatig te bemesten. Er zijn veel verschillende soorten kunstmest die u kunt gebruiken, dus u moet een hovenier raadplegen om het beste type voor de bomen te vinden. Dit is voornamelijk gebruikelijk bij kleine boompjes, wanneer ze in de groeifase zitten. 

Boom planten of verplaatsen

Wanneer u een boom plant, kunt u gebruik maken van de kennis van een hovenier. Ze geven tips en tricks waarbij u de juiste omstandigheden creëert en de boom zonder probleem geplant wordt en groeit. 

Bij het verplaatsen van de boom kunt u ook beter gebruik maken van een deskundige. Een boom kan ontzettend kwetsbaar zijn en met een deskundige minimaliseer u fouten. Hierdoor zal de boom  verplaatst worden zonder dat het schade oploopt. 

Boom snoeien

De boom snoeien is de verzorging die het meeste voorkomt bij bomen. Er zijn diverse redenen om een boom te snoeien, zoals:

  • Stimuleren van de groei
  • Fruitbomen kunnen meer vruchten laten groeien, mits ze op de juiste wijze gesnoeid worden. 
  • Het verwijderen van losse, zieke of dode takken. Zo voorkomtu boomziektes. 
  • Het creëren van meer licht in de omgeving
  • Het geven van een bepaalde vorm aan een boom

Wanneer u kiest om de bomen zelf te snoeien, moet u goed weten hoe u dit moet doen en dat uw let op de veiligheid. Een hovenier weet doorgaans hoe dit gedaan moet worden en beschikt over de juiste gereedschappen. Niet iedere boom kan op dezelfde manier gesnoeid worden en ook in welke periode dit gedaan moet worden. Als u het op een verkeerde manier snoeit, dan zullen de bomen sterven. 

Het inspecteren van bomen

U moet bomen inspecteren op tekenen van ziekte of schade. Als u problemen opmerkt, moet u contact opnemen met een professioneel boomverzorgingsbedrijf zodat zij u kunnen helpen het probleem op te lossen. Er wordt vaker gebruik gemaakt van de VTA methode en dit geeft de visuele boom beoordeling weer. Op basis van deze beoordeling kan een inspecteur een advies geven. 

Als boomeigenaar bent u overigens ook verplicht om de nodige zorg te verlenen aan de boom (volgens de zorgplicht). Hierbij dien u de boom om de zoveel tijd te laten inspecteren door een deskundige.

Boom verwijderen

Een boom verwijderen kan gedaan worden door middel van kappen of rooien. Wanneer u de boom kapt, dan blijft het onderste gedeelte met de wortels over. Wanneer u de boom rooit, dan zut u de gehele boom verwijderen met wortels erbij. 

U mag overigens niet zomaar een boom kappen of rooien. Bij de meeste gevallen moet u in bezit zijn van een vergunning. Op het verwijderen van een boom zonder vergunning staan ontzettend hoge boetes op. Wees dus slim en vraag op tijd een omgevingsvergunning aan, waarmee u een boom mag laten verwijderen.

Daarnaast is het kappen en rooien van een boom werk wat normaliter gedaan wordt door een professional. Met name het verwijderen van de wortels en boomstronk is vaak een hele uitdaging. Bij het kappen van de boom is het belangrijk dat de boom de goede kant op valt. Als dit niet gebeurd, dan kan het voor veel schade zorgen. 

Boomstronk verwijderen

Wanneer u een boom hebt gekapt zal er altijd nog een boomstronk overblijven. Het kan zijn dat deze naderhand alsnog verwijderd moet worden. Het is mogelijk om zelf de boomstronk uit te graven, maar dit is een lastige en zware klus. Wortels kunnen namelijk diep en wijd in de grond zitten. 

Een van de snelste en effectiefste manier is gebruik maken van een stobbenfrees. Het is een freesmachine die de boomstronk fijnmaalt tot houtsnippers. Met een stobbenfrees kunt u boomstronken tot 50 cm in de grond verwijderen. Eventuele wortels die dan nog overblijven hebben dan geen effect meer op de grond en kan dan gebruikt worden voor andere doeleinden. 

Bekijk onze partners
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen