Gras en gazon

Een goed onderhouden gazon kan de uitstraling van uw tuin echt verbeteren. Een grasveld kan een leuke speeltuin zijn voor kinderen of een ontspannende plek om te zonnebaden. En wie houdt er nu niet van de geur van vers gemaaid gras of de geur van een gazon in de ochtend?

Gras en gazon

Gazon aanleggen

Als u eenmaal hebt besloten voor het aanleggen van een nieuw gazon, is het natuurlijk de vraag of u dit volledig zelf wilt gaan doen of dat u er een vakman voor inhuurt. Het is goedkoper om het zelf te doen, maar u moet zeer zorgvuldig te werk gaan voor het perfecte resultaat. 

Gras zaaien of graszoden leggen is niet moeilijk, maar het lastige van het aanleggen van een gazon is om de grond goed voor te bereiden. Als u dit niet goed doet, kan het zijn dat uw grasmat of graszaad niet goed groeit of sterft kort nadat u het hebt neergelegd. Als u zeker wilt zijn van een goed resultaat, loont het wellicht de moeite om een professionele hovenier in te schakelen.

Wanneer een gazon aanleggen?

De beste tijd om gras te zaaien is in het voor- of najaar. De temperatuur moet boven de 15 graden zijn om het graszaad goed te laten kiemen. In het voorjaar is de kans op koude nachten echter groter, dus de herfst is de ideale tijd om gras te zaaien.

Graszoden kan het hele jaar door worden gelegd, maar het beste is om dit buiten de vorstperiode te doen. Het aanbevolen temperatuurbereik voor het leggen van graszoden ligt tussen 6 en 20 graden Celsius, waardoor de lente- en herfstmaanden de beste tijden zijn om graszoden te leggen.

Gras zaaien of graszoden leggen?

Er zijn voor- en nadelen aan beide opties als het gaat om het installeren van een nieuw gazon. Het aanleggen van graszoden is duurder, maar het gazon is veel eerder klaar voor gebruik. Doorgaans binnen een week of twee. 

Als u ervoor kiest om in plaats daarvan graszaden te zaaien, zal het minder duur zijn, maar het zal langer duren voordat het gazon klaar is voor gebruik. Doorgaans duurt dit een maand of twee. Houd er rekening mee dat de nieuwe grasmat in de vroege stadia kwetsbaar is, dus pas op dat  u deze niet beschadigt door te veel activiteit.

Soorten gras

Er zijn veel verschillende soorten gras, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om te overwegen waar uw gazon voor wordt gebruikt, zodat u de juiste grassoort kunt kiezen.

Enkele veel voorkomende gazontypes zijn:

Sier gazon: Het gazon is schitterend met een sier gazon, maar het nadeel is dat u alleen kunt genieten en er niet op kunt lopen. 

Speel gazon: Het meest voorkomende gazon is speel gazon. Bestaande uit een mengsel van sterke grassen, geschikt om zowel op te lopen als te spelen

Sport gazon: Een gazon van grovere grassen, geschikt voor intensief gebruik en zwaar begaanbaar zonder het te beschadigen

Schaduw gazon: Een gazon bestaande uit grassen die goed groeien in minder zonnige omgevingen en ook beter bestand zijn tegen droogte.

Gazon onderhoud

Een mooi groen gazon kan een geweldige aanvulling zijn op elk huis, maar het is belangrijk om het goed te onderhouden om het er op zijn best uit te laten zien. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om het gazon te onderhouden, zoals maaien, water geven, bemesten en beluchten. Hieronder gaan we nader in op elk van deze activiteiten.

Gras maaien

Het maaien van het gras is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om het gazon te onderhouden. Om het gras gezond en mooi te houden, moet u het minimaal één keer per week maaien, en bij voorkeur twee keer per week in het voorjaar. Zorg ervoor dat u het gras op de juiste hoogte maait en verwijder nooit meer dan 1/3 van de mesdikte tegelijk. Met het grasmaaien zorgt u er ook direct voor dat het onkruid niet kan ontpoppen in het gras. 

Besproeien van het gazon

Het besproeien van het gazon is een ander essentieel onderdeel van het onderhoud. In de eerste periode na het leggen van een nieuw gazon, moet u het regelmatig water geven om uitdroging te voorkomen. Pas echter op dat u niet te veel water geeft, dit kan het gras beschadigen en zelfs verhinderen dat het goed groeit. Over het algemeen wordt aanbevolen om het gazon in de zomermaanden een of twee keer per week water te geven.

Bemesting

Het bemesten van het gazon is een andere manier om het er gezond en groen uit te laten zien. Over het algemeen moet het gazon drie keer per jaar bemest worden - een keer in de lente, een keer in de zomer en een keer in de herfst - met een meststof die speciaal is ontworpen voor grassen. Dit helpt bij het aanvullen van alle voedingsstoffen die verloren zijn gegaan door het maaien en helpt het gras gezond en bestand te houden tegen onkruid, kou en droogte.

Beluchten

Als het gazon veel mos, onkruid of kale plekken heeft, moet u het mogelijk beluchten om het te helpen herstellen. Beluchten is het verwijderen van pluggen aarde van het gazon zodat lucht, water en voedingsstoffen beter bij de wortels kunnen komen. U kunt het gazon met de hand of met gespecialiseerde apparatuur beluchten. U kunt het beste het gazon beluchten in het najaar en voor beter resultaat doet u dit nogmaals in het voorjaar. 

Zaaien

Als er kale plekken in het gazon zijn ontstaan, kunt u deze eenvoudig opvullen door deze in te zaaien met nieuw graszaad. Vaak gebeurd dit na intensief gebruik, verzuring van de bodem of door het beluchten van het gazon. Zorg ervoor dat er zaad wordt gebruikt dat geschikt is voor de klimaat en grondsoort. Zorg er ook voor dat de gezaaide gebieden regelmatig water krijgen totdat het nieuwe gras wortel heeft geschoten.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen