Beplanting

Een van de belangrijkste factoren van een tuin is de beplanting. Beplanting geeft vorm en kleur aan de tuin. Het is van belang om de juiste planten op de juiste plek te plaatsen. Bomen, heesters en vaste planten bepalen voor het grootste deel van het seizoen de sfeer in de tuin. Er zijn een aantal aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden, zoals kleurencombinaties, opbouw in beplanting, kleur in de winter en de grondsoort van de tuin. Een beplantingsplan vormt een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Dit plan wordt samen met jou gemaakt. U geef aan de hovenier de wensen door en ze leggen verschillende ideeën voor en geven daarnaast ook adviezen. Samen met de hovenier komt u tot een prachtig ontwerp. 

Beplanting

Belang van beplanting

Beplanting in de tuin heeft een grotere rol dan alleen een mooi uiterlijk aan de tuin te geven. Zo vangen planten, struiken en bomen fijne stof uit de lucht op. Ook heeft beplanting een ecologische functie; vogels maken nesten in de struiken, egels vinden een schuilplaats onder bladeren en vlinders en andere insecten kunnen er leven.

Tips

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet wat betreft beplanting:

  • Zet bomen, struiken en vaste planten niet te dicht op elkaar, anders verdringen ze elkaar.
  • Kijk in de buurt rond welke planten, struiken en bomen er goed uitzien. Wat er bij u in de buurt goed groeit, zal het in jouw tuin ook goed doen.
  • Compost is een goede bodemverbeteraar, zowel voor lichte als zware ondergronden.
  • Geef de planten niet teveel mest. Dit gaat ten koste van de gezondheid van planten en maakt ze bevattelijk voor ziekten

Mijn planten zijn kort na het planten dood gegaan. Hoe kan dit?

Erkende Hoveniers gebruiken uitsluitend echt plantmateriaal van goede kwaliteit. Desondanks gebeurt het soms dat er planten dood gaan. Vaak ligt de oorzaak in het niet goed of onvoldoende water geven. Mochten de planten, ondanks dat er goed water is geven, binnen een groeiseizoen doodgaan, dan moet u contact opnemen met de hovenier.

Hoe kan ik mijn planten dan het beste water geven?

Bij water geven is het van belang dat solitaire struiken apart water krijgen met een waterslang. Probeert u een kuiltje te maken rond de wortels zodat het water blijft staan en niet wegstroomt.

Bij vaste planten kunt u het beste een sproeier minimaal 1 uur op dezelfde plek laten staan, zodat het water goed in de grond kan trekken. De bodem is vergelijkbaar met een spons. Om de bodem goed nat te krijgen moet u daar veel vocht aan toevoegen.

Heeft u hulp nodig bij de beplanting van de tuin? Schakel dan een hovenier in! Samen met de hovenier maakt u een beplantingsplan en zullen ze alles voor u geheel zorgvuldig planten. Neem voor meer informatie contact met meerdere hoveniers op in uw regio en vraag vrijblijvend een offerte aan!

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen