Schutting

Een schutting in de tuin biedt diverse praktische mogelijkheden. Als eerst biedt het meer privacy en veiligheid en als tweede kan het een boost geven aan de uitstraling van de tuin. Alsook het tegengaan van geluidsoverlast, het afzetten van een gebied voor dieren of het tegenhouden van wind. Het voordeel van een schutting is dat het resultaat ook direct zichtbaar is na het plaatsen ervan. Mocht u kiezen voor een heg of haag, dan zal dit een langere tijd duren. 

Schutting

Een Schutting plaatsen

Wanneer de keuze is gemaakt om een nieuwe schutting te plaatsen, is de grootste vraag of u de schutting zelf plaatst of laat uit besteden. Er zijn diverse partijen die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van schuttingen. U kunt terecht bij een hovenier of tuinman, maar ook bij een schuttingspecialist. 

Gekeken naar de financiën is het goedkoper om het zelf te doen, maar dan dient u wel zorgvuldig te werk te gaan om het gewenste resultaat te behalen. Het is namelijk niet prettig als de schutting omwaait bij de eerste beste windstoot. Daarnaast gelden er ook een aantal regelingen bij het plaatsen van een schutting. Zo mag de schutting niet hoger zijn dan 2 meter aan de achterkant en zijkant van de tuin. In de voortuin is de maximale hoogte 1 meter. Mede is het belangrijk om te overleggen met de buren. Het is namelijk belangrijk dat iedereen kan profiteren van de schutting. 

Soorten schuttingen

Wanneer u gaat kijken voor een schutting, zult u merken dat er diverse soorten schuttingen te vinden zijn, met ieder zijn eigen kenmerken. Een schutting heeft naast de praktische voordelen ook invloed op de uitstraling van de tuin. 

Houten schutting 

Mochtu kiezen voor een houten schutting, dan zult u een keuze hebben die de meeste maken. Dit komt omdat hout goed past in de natuurlijke uitstraling van de tuin. Er zijn diverse soorten houten te verkrijgen en dit is nogal afhankelijk van de smaak en budget. Met een lager budget wordt er doorgaans gekozen voor vuren of grenenhout. Bij een hoger budget kun je ook kijken naar Douglas of hardhout. 

Het voordeel van een houten schutting is dat ze voor een lange tijd mee gaan, ongeacht welke houtsoort u kiest. Dit komt voornamelijk om hout geïmpregneerd wordt, wat u kunt zien als een coatinglaag bij beton. 

Betonnen schutting

Een ander materiaal dat u tegen kunt komen is een betonnen schutting. Het is sterk, geluiddempend, gaat lang mee en het heeft nauwelijks onderhoud. Bij een betonnen schutting kunt u tegenwoordig ook kiezen uit diverse stijlen, kleuren en motieven, van rots, graniet, gemetseld, gebroken steen en nog meer. 

Hout en beton

U ziet ook vaker dat deze twee materialen met elkaar gecombineerd wordt. Dan heeft u een onderkant van beton en een bovenkant van hout. Hierdoor creëert u een unieke schutting die volledig naar wens op maat wordt gemaakt. 

Overige materialen

De bovenstaande zijn de meest voorkomende schuttingen in Nederland, maar dat betekend niet dat u hieruit moet kiezen. De keuze wordt nog ruimer met de schuttingen van composiet of kunststof. 

Een schutting kan gemaakt worden van verantwoord materiaal. Denk eens aan materialen als bamboematten, gevlochten wilgentenen, klimplanten of rietmatten. Hierdoor wordt de functie van een groene schutting krachtiger en maakt het doorgaans veel meer deel uit van de tuin. Wanneer u hiervoor kiest, dient u wel veel onderhoud te verrichten om het plaatje schitterend te houden. 

Schutting ideeën en inspiratie opdoen

Er zijn diverse groothandels en hoveniers die schuttingen aanbieden. U kunt bij vele eenvoudig een offerte aanvragen en het gehele assortiment bekijken. Bekijk eerst de mogelijkheden voordat u een schutting laat plaatsen. 

Bekijk onze partners
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen