Vijver

Water in de tuin is een populaire toevoeging aan ieder landschap. Een goed ontworpen en gemonteerde vijver voegt schoonheid, sereniteit toe. Een vijver kan ook voor extra leven zorgen van de tuin door vissen in de vijver toe te voegen en het aantrekken van vogels en andere insecten of reptielen. Een vijver is zeer rustgevend, biedt een plaats voor ontspanning en kunt u na een drukke dag even heerlijk genieten. 

Vijver

Een vijver aanleggen

Bepaal eerst waarvoor u een vijver wilt hebben. Wilt u een plek om af te koelen op warme zomerdagen? Een vijver om in te zwemmen zal een andere constructie vergen dan een vijver die enkel ter decoratie wordt gebruikt. 

Denk vervolgens na over de grootte en vorm van uw vijver. Zal het groot genoeg zijn om vissen te huisvesten? Bedenk dat vissen ruimte nodig hebben om te zwemmen, dus een te kleine vijver raakt snel overvol en ongezond. Qua vorm kunnen vijvers rond, ovaal, vierkant of zelfs onregelmatig zijn. Het hangt allemaal af van de look waar u voor gaat en de beschikbare ruimte in uw tuin.

Nu is het tijd om te gaan graven. De diepte van de vijver hangt af van het doel. Zo zijn diepten van  een meter voldoende voor de meeste planten en vissen, maar als u een waterval of andere functie wilt toevoegen, moet u dieper graven. Nadat het gat is uitgegraven, bekleedt het dan met een stevige vijverfolie om doorsijpeling te voorkomen. 

Nu komt het leuke gedeelte: planten en andere functies toevoegen! Als u van plan bent om vissen te houden, moet u een filter toevoegen om het water schoon te houden. Watervallen en fonteinen zijn ook populaire toevoegingen en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd met een vijverkit. Vergeet tot slot niet wat stenen of andere decoraties toe te voegen om de vijver een natuurlijke uitstraling te geven.

Met een beetje planning en inspanning kunt u eenvoudig een vijver bouwen die schoonheid en plezier aan een landschap zal toevoegen.

Soorten vijvers

Bij het aanleggen van een vijver kunt u kiezen uit diverse soorten. Dit hangt natuurlijk af van de persoonlijke wensen. Bekijk hier diverse soorten vijvers die kunnen helpen met maken van een keuze. 

Siervijvers

Siervijvers zijn het meest populair bij de mensen met de gedachte om een vijver te plaatsen in de tuin. Het heeft doorgaans schitterende en elegante beplanting, mooie vissen en andere eventuele toepassingen. Voorbeelden van een siervijver zijn thema-vijvers (Engelse of Japanse zijn bekend), spiegelvijver, mini-vijver.

Visvijver 

Wanneer er gekozen wordt voor een visvijver, dan wilt ueen vijver hebben waar diverse soorten vissen in gehouden kunnen worden. Denk eens aan een koivijver, maar het leuke hieraan is dat u vrij bent in welke soorten vissen u wilt. Kies wel vissen die bij elkaar passen en dat ze niet elkaar opeten. 

Bij het hebben van een visvijver is het belangrijk om het water kwalitatief in orde te hebben om de optimale gezondheid van de vissen te behouden. Denk aan de juiste planten en zorg voor een filtersysteem dat goed werkt. 

Natuurlijke vijver 

Deze vorm van de vijver laat de natuurlijkheid zien. Het past ook precies bij de natuur. De vorm is onregelmatig, rijke beplanting en u zult de vijver kunnen vergelijken met een vijver in een natuurpark of bos.  Een natuurlijke vijver trekt diverse soorten dieren aan, zoals ganzen, eenden, padden, kikkers, salamanders en insecten.

Zwemvijver

Deze vorm van de vijver is bedoeld voor mensen om in te zwemmen. In de zomer wilt u er gebruik van maken en in zwemmen. De rest van het jaar kunt u ervan genieten als een echte vijver. Hierbij zult u wel minder beplanting zien en vissen zullen ook nauwelijks voorkomen. 

Onderhoud van de vijver

Wanneer de vijver is aangelegd zult u de vijver ook moeten onderhouden om de kwaliteit te behouden. U wilt geen vijver waar het water groen is, stinkt en waar de planten verrot zijn. Het onderhouden van de vijver is doorgaans niet heel moeilijk en de meeste vinden het zelfs leuk om het onderhoud uit te voeren. 

Het onderhoud verschilt nogal per seizoen. Hieronder zullen we de vier seizoenen kort beschrijven wat belangrijk is aan onderhoud.

Lente

In het voorjaar is onderhoud voornamelijk belangrijk om algen te voorkomen. Dit voorkomt u door de juiste planten te plaatsen en bestaande beplanting te onderhouden of te vervangen. Mocht u vissen hebben in de vijver, dan kunt u in de voorjaar weer starten met voeren.

Zomer

In de zomer komt onderhoud nauwelijks aan bod. U hoeft alleen de planten een beetje te onderhouden. Mocht u een reiniger hebben in de vijver, dan is het belangrijk om de filters te controleren en te reinigen indien mogelijk. 

Herfst 

In het begin van het najaar is onderhoud van de vijver zeer belangrijk. Afgestorven delen van de plant en ingewaaide bladeren moeten opgeruimd worden. Deze komen terecht op de bodem en kan leiden tot verzuring en in het voorjaar leiden tot algengroei. Het is dus belangrijk om de vijver in het najaar goed te onderhouden. Het is belangrijk om de bodemslib en afgestorven delen te verwijderen. 

Winter

Onderhoud in de winter is niet nodig en ook niet verstandig. Vissen verkeren namelijk in een winterslaap en dat wilt u niet verstoren. Het enige wat belangrijk is, is om vorstschade te voorkomen en de vijver deels ijsvrij te houden. Mocht de gehele vijver bevriezen, dan komt er minder zuurstof in het water en kunnen vissen overlijden door zuurstoftekorten. Dit wilt u ten aller tijden voorkomen! 

Bekijk onze partners
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen