Cactus

De cactus is een plantsoort die bekend staat om zijn vermogen om te overleven in extreem droge en dorre klimaten. Het heeft dikke, wasachtige bladeren, stengels en zelfs takken die zijn ontworpen om water op te slaan en verdamping te voorkomen. Hierdoor kan de cactus snel groeien in gebieden met weinig of geen regenval. De cactusfamilie omvat vele soorten cactussen, waaronder saguaros, organpipes, kruiskopcactus en meer. Cactussen worden vaak geplant als decoratie in tuinen of binnenshuis voor hun schoonheid en unieke karakter.

Cactus

Soorten

Cactussen komen in een breed scala aan soorten, maten en vormen. Saguaros zijn de meest herkenbare cactussoort, met hun rechte, stekelige stelen en brede bladeren. Ze groeien over het algemeen in de woestijnen en droge gebieden van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Organpipes cactussen, ook wel kolomcactussen genoemd, groeien meestal in Mexico en hebben een verticale stam en horizontale bladeren. Kruiskopcactussen hebben korte, vette stelen met vierkante of ronde schijven en kunnen in droge gebieden worden gevonden. Ook zijn er vele andere soorten cactussen die variëren in kleur, omvang en vorm.

Verzorging

Cactussen hebben weinig verzorging nodig, maar er zijn een aantal tips die u moet volgen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Ze vereisen een grote mate van drainage, dus het is belangrijk om ze te poten in potten met gaten in de bodem en kiezelsteen of gemalen glas aan de onderkant. Deze materialen voorkomen dat overtollig water wordt vastgehouden in de pot. Cactussen hebben ook veel licht nodig, dus ze moeten worden geplaatst in een raam of een plaats die veel indirect licht biedt. Plant de cactus op een plek waar de temperatuur vaak boven de 50 graden blijft. Cactussen hebben ook weinig water nodig, maar als u besluit om zo nu en dan te bewateren, gebruik dan lauwwarm water en geef het voldoende tijd om te verdrinken. Zorg ervoor dat u de cactus niet overgiet, vooral als het koud is buiten.

Bloeiperiode

Cactussen bloeien meestal in de lente of zomer, afhankelijk van de soort. Sommige variëteiten, zoals kleinere stamcactussen, kunnen het hele jaar door bloeien. Saguaros en organpipes cactussen bloeien meestal in de lente en hebben bloemen met felle kleuren. Veel soorten cactussen verspreiden een unieke geur tijdens hun bloeiperiode. Hoewel deze planten vaak worden gekweekt voor hun decoratieve waarde, zijn ze ook een belangrijke voedselbron in sommige regio's. Cactussen produceren kleine fruitsoorten die worden gegeten door mensen in droge gebieden.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen