Hyacint

De hyacint is een overblijvende bloeiende plant die tot de Asparagaceae -familie behoort en een naast familielid van de lelie is. Het is inheems in het oostelijke Middellandse Zeegebied en heeft zich goed aangepast in andere mildere klimaten. De Hyacinth draagt een kleine klokvormige bloem met drie kelkbladen en drie bloemblaadjes die binnenkomen in een verscheidenheid van kleuren. De bloemen verschijnen in de lente of vroege zomer en bloeien gedurende meerdere weken.

De hyacint is een kleine plant en heeft meestal een hoogte van ongeveer 10 tot 15 centimeter. De bloemen zijn gevormd als een klokje, met drie kelkbladen en drie bloemblaadjes, waardoor het een unieke aanblik geeft. De bloemen van de Hyacint komen in veel verschillende tinten waaronder blauw, paars, wit, geel en roze.

Hyacint

Soorten

Er zijn veel verschillende soorten hyacint beschikbaar voor tuiniers. De meest populaire soorten zijn de potplant-hyacint, de wilde hyacint en de bloemhyacint. De potplant-hyacint is de meest voorkomende en wordt vaak gebruikt als sierplant in huizen, kantoren of andere binnenruimtes. De wilde hyacint groeit in het wild, waardoor deze een meer wilde uitstraling heeft. De bloemhyacint is kleiner dan de andere soorten, maar heeft wel een grote paarse of witte bloei.

Verzorging

De verzorging van de hyacint is relatief eenvoudig. De plant heeft veel zonlicht nodig, maar moet ook beschermd worden tegen direct zonlicht, vooral in de warmere maanden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bewaterd en het substraat moet licht vochtig gehouden worden. Gebruik meststoffen om de hyacint goed te laten groeien en bloeien. Vermijd overmatige bemesting, omdat dit schade kan toebrengen aan de plant. Snoeien is niet nodig voor de hyacint, maar het is vaak wel handig om de bloemen te verwijderen als ze uitgebloeid zijn. Zo voorkomt u dat de plant energie verspilt aan het produceren van zaad.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de Hyacint is meestal in de lente of vroege zomer, die meerdere weken aanhoudt. De bloemen verschijnen in verschillende kleuren, variërend van blauw, paars, wit tot geel of roze. Zodra de bloemen verbleken, kunnen ze worden verwijderd om te voorkomen dat er zaden ontstaan. De bloeiperiode hangt af van het soort Hyacint en het klimaat waarin de plant groeit.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen