Buxus

Buxus is een plant die behoren tot de buxaceae-familie. De plant is een veel voorkomend onderdeel van landschapsontwerpen en wordt vaak als heggenplant, haag of bosrand gebruikt. Buxus wordt over het algemeen toegepast in formele en informele tuinen, waaronder binnenplaatsen, parkeerplaatsen, winkelcentra en langs paden. De plant is zeer winterhard en kan in de meeste klimaten overleven.

Buxus wordt gekenmerkt door kleine, donkergroene bladeren die een sterke lucht hebben als ze vers of geplukt zijn. De plant kan tot 3 meter hoog worden en produceert witte bloemen in de lente. Buxus heeft meestal een struikachtige vorm, maar deze kan ook gesnoeid worden om diversiteit in landschapsontwerpen toe te voegen.

Buxus

Soorten

Er zijn tal van verschillende soorten Buxus planten die over de hele wereld te vinden zijn. De meest voorkomende variëteit is Buxus sempervirens, ook wel bekend als buxus of boxhout. Deze soort wordt vaak gebruikt als haag of heg. Buxus balearica is een andere populaire soort, deze is langer en slanker in vorm. Buxus microphylla, ook wel bekend als Japanse boxhout, onderscheidt zich door zijn kleinere bladeren.

Verzorging

Buxus is een veelzijdige plant die op verschillende manieren kan worden verzorgd. De beste manier om deze plant te verzorgen is door middel van het aanhouden van de juiste bodemvoorwaarden, zoals goede drainage, voldoende luchtvochtigheid en regelmatige watergift. De plant heeft ook regelmatig schoonmaak nodig om ongewenste insecten te verwijderen. Voor optimale gezondheid moet buxus één keer per jaar worden gesnoeid om de vorm te behouden. Gebruik altijd schone snoeigereedschappen en beschermende handschoenen bij het snoeien van buxus. Aangezien de plant giftige sapstoffen bevat, is het belangrijk om handschoenen te dragen bij het werken met deze plant.

Bloeiperiode

Buxus produceert witte bloemen in de lente, tijdens de bloeiperiode van mei tot juni. De bloemen zijn typisch klein en hangen aan een dunne stengel, gewoonlijk afzonderlijk of in clusters van twee of drie. De bloemen verschijnen vrijwel direct nadat de knoppen opengaan. Na de bloei produceert buxus kleine, donkergroene bessen die in het najaar rijp worden. Deze zaden kunnen worden geplant om nieuwe buxusplanten te kweken.

Alle blogcategorie├źn
Gerelateerde artikelen