Bulgaarse sierui

De Bulgaarse siertui (Achillea millefolium) is een vaste plant die het meest voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. Het groeit in weilanden, langs de kant van de weg, op heiden en andere open plekken. De naam komt van het Millefolium, dat letterlijk "duizend blad" betekent.

De bloemen zijn geel, met paarse of rode tinten, meestal in tuilvormige clusters die ongeveer 5 cm breed zijn. Bij deze variëteiten kunnen de bloembladen langer en smaller zijn, met een langwerpige lob die ongeveer twee keer zo lang is als de bladsteel.

Bulgaarse sierui

Soorten

Er zijn verschillende soorten Bulgaarse sieruit. De meest voorkomende soort is de Achillea millefolium, die 5-15 cm hoog kan worden. De bloemen hebben een geel centrum met paarse of rode tinten en staan in kleine tuilvormige clusters.

De Achillea pachycephala is een andere soort, die meestal wat hoger wordt dan de millefolium. De bloemen hebben een rode en gele kleur met langere bladeren dan de millefolium.

Verzorging

Bulgaarse sierui verzorging is vrij eenvoudig. De plant heeft weinig water en voedingsstoffen nodig om goed te groeien, maar presteert het best in volle zon of halfschaduw. Een ideale plek om de plant te plaatsen is een zonnig gebied met goede drainage.

De plant kan worden gesnoeid als het nodig is om het er mooi uit te laten zien. Als de bloemen verwelken, kunnen ze worden afgesneden om de plant er compact en fris uit te laten zien. De plant is gevoelig voor kou, dus het is belangrijk om hem op een warme plek te plaatsen.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de Bulgaarse sierui is meestal in het vroege voorjaar, vanaf maart tot mei. De bloemen kunnen tot eind augustus aanhangen, afhankelijk van de lokale omstandigheden. De bloemen trekken insecten aan, waaronder bijen en vlinders.

De plant bloeit tussen de 4 en 6 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden in het gebied. Na de bloei worden de zaden gezaaid om nieuwe planten te krijgen.

Bekijk onze partners
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen