Ananasplant

De ananasplant, of Ananas comosus, is een tropische, groenblijvende vaste plant met geurende bloemen en zwaardachtige bladeren. Inheems in Zuid-Amerika, is het over de hele wereld getransplanteerd vanwege zijn eetbare fruit. De naam "ananas" komt van het Tupi-woord "nanas" wat "parfum" betekent.

De ananasplant groeit ongeveer 1,5 meter hoog en heeft een rozige of oranje bloeiwijze bovenop de steel. De groene bladeren zijn scherp getand aan de randen en staan ​​in een rozet rond de top. De grote bloemen zijn wit met gele accenten en verschijnen in klompjes aan de basis van de bladeren.

Na de bloei begint het ananasfruit te groeien. Dit gebeurt binnen acht tot twaalf maanden, afhankelijk van de lokale omstandigheden. Het fruit is rond en heeft kleine bruine schubben op een goudgeel oppervlak. De binnenkant is geel en bevat kleine, roomachtige vliezen, die omhulsel bieden aan de kleine zaadjes. Ananasplanten produceren jaarlijks ​​slechts één of twee ananassen per plant.

Ananasplant

Soorten

Er zijn verschillende soorten ananasplanten, allemaal met een andere grootte, vorm en smaak. De meest populaire variëteit is de gewone ananas, die een zoetzure smaak en geeloranje schil heeft als hij rijp is. Een andere variëteit is de Smooth Cayenne, die bekend staat om zijn sappige vruchtvlees en gouden kleur als hij rijp is. Het is ook een van de meest voorkomende variëteiten, die wordt gebruikt in ananasproducten zoals jam, sap en taart. Andere soorten zijn onder andere de Red Spanish, de MD-2 en de Perola.

Verzorging

De verzorging van de ananasplant vereist vooral een warm en vochtig klimaat. Hij doet het goed in gebieden met een minimumtemperatuur van 15-20 °C en vereist veel zonneschijn. De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gaan met weinig water, maar als het verkeerd wordt geadministreerd, kan de plant achteruitgaan.

De ananasplanten vereisen ook een regelmatige topdressing. De beste manier om het te doen is door een allesomvattende meststof te gebruiken die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Eenmaal per jaar wordt aangeraden extra voeding toe te voegen.

De plant kan ook worden aangevallen door verschillende schimmelziekten, waaronder rot en meeldauw. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de tuin goed te ventileren en de stengels en bladeren regelmatig te inspecteren. Het is ook raadzaam om insectenbeten te beheersen met een geschikte insecticide.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de ananasplant duurt ongeveer twee weken en begint in het vroege voorjaar. De bloemen verschijnen eerst in witte klompjes, waarna ze gele bloemtoppen ontwikkelen. Als de bloemen volledig ontwikkeld zijn, worden de ananasvruchten duidelijk zichtbaar.

Uiteindelijk rijpen de vruchten in acht tot twaalf maanden en kunnen ze geoogst worden. Afhankelijk van de variëteit, kunnen varieren in kleur en smaak. Om optimale resultaten te behalen, is het belangrijk om het fruit op tijd te oogsten voor optimale zoetheid.

Bekijk onze partners
Uw advertentie hier?
Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen