Bevernel

Bevernel (Verbena officinalis) is een kruidachtige vaste plant uit de familie Verbenaceae. Het is inheems in Europa en delen van Azië, maar groeit overal ter wereld in het wild. De plant staat ook bekend als gewone ijzerhard of wilde hysop vanwege zijn lange geschiedenis van medicinale toepassingen. Bevernel is een meerjarige plant die gemakkelijk te herkennen is door de spikkelige, smalle bladeren en paarsachtige bloemen, waarvan sommigen geurend zijn. Wanneer bevernel in het wild voorkomt, groeit hij meestal in heggen, langs wegen en op verlaten velden.

Bevernel

Soorten

Er zijn verschillende soorten Bevernel die over de hele wereld voorkomen. Sommige variëren qua kleur en grootte, terwijl andere moeilijk of onmogelijk van elkaar te onderscheiden zijn. De meest voorkomende soorten zijn:

- Verbena officinalis, ook wel gewone Bevernel of wilde hysop genoemd. Dit is de meeste gangbare soort die wordt aangetroffen in Europa en delen van Azië.

- Verbena hastata, ook wel blauwe Bevernel of weideverbeneling genoemd. Deze soort komt vooral voor in Noord-Amerika en heeft paarse bloemen.

- Verbena bonariensis, ook wel buitenlandse Bevernel genoemd. Deze variëteit is heel populair vanwege de lange bloeiperiode en de grote, paarsachtige bloemen.

Verzorging

Bevernel is een gemakkelijk te verzorgen plant die het meest gedijt in volle zon en goed doorlatende grond. De plant prefereert een vochtige bodem, maar moet niet nat worden. Het is daarom belangrijk om de grond regelmatig te controleren en eventueel extra water te geven. Bevernel kan ook in containers worden gekweekt, maar heeft dan wel meer water nodig. De plant is vorstbestendig tot -5 graden Celsius. Bij lagere temperaturen is het belangrijk de plant te beschermen of binnen te verzorgen. De plant kan gemakkelijk worden gescheurd naar verschillende delen en zal dan weer groeien tot een volwaardige plant.

Bevernel moet elk jaar worden gesnoeid om de plant gezond te houden. De bloemen die aan het einde van de zomer verschijnen, kunnen helpen bij het versterken van de vlinders en insecten in het gebied.

Bloeiperiode

Bevernel is een meerjarige plant die gedurende het grootste deel van het jaar in bloei staat. De bloeiperiode begint in de lente, wanneer de kleine paarse bloemen verschijnen. Deze kleine bloemen bloeien gedurende de hele zomer en worden in de herfst vervangen door grotere paarse bloemen. De bloemen kunnen tot diep in de winter aanwezig zijn, afhankelijk van het klimaat.

Alle blogcategorie├źn
Gerelateerde artikelen