De mooiste klimplanten voor in de tuin

Klimplanten zijn een waardevolle aanvulling voor iedere tuin. Als je bij de inrichting van jouw tuin enkel de focus legt op lage planten, dan mis je veel aan potentie. Een klimplant kan namelijk de tuin helemaal af maken. Door bijvoorbeeld een klimplant te laten groeien over een schutting of muurtje wordt het één geheel.

Het is je wellicht wel eens opgevallen als je een tuin ziet zonder klimplanten. Die kan nogal saai overkomen. Daarom is het goed dat je dit blog leest. Hier geven we je tips over welke klimplanten je het beste kunt kiezen. Ook gaan we dieper in op de mogelijkheden op gebied van groeiplekken.

De mooiste klimplanten voor in de tuin

Welke klimplanten zijn er?

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Om een goede keuze te kunnen maken moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Vind ik het belangrijk dat de klimplant groen blijft in de winter?
  • Hoe belangrijk zijn bloemen?
  • Wat is de standplaats? In de zon of schaduw? En is het een plek op de wind of juist uit de wind?

Als je antwoord hebt op deze vragen kun je een veel betere keuze maken. Wat voor alle planten geldt, doet dat ook voor klimplanten: zet hem op de verkeerde plek en hij gaat niet lang mee. In het tuincentrum kunnen ze je goed adviseren als je ongeveer weet wat je zoekt.

Een leuke klimplant vinden wij bijvoorbeeld de Passiebloem. Deze bloeit zeer uitbundig en groeit snel. In een seizoen kan hij wel 5 meter groeien! Het nadeel is wel dat hij in de winter helemaal afsterft. Maar als je hem niet vanuit binnen ziet is dat natuurlijk minder een probleem.

Waar kun je een klimplant laten groeien?

Een klimplant kun je op veel verschillende plekken laten groeien. Denk hierbij aan een schutting of een muurtje. Als je gaat voor een muurtje moet je vaak wel nog materiaal bevestigen waar de plant zich aan kan hechten. Er zijn enkele planten die zichzelf kunnen vasthechten, maar de meesten hebben iets van ondersteuning nodig. Mocht je gaan voor een zelfhechtende plant, zoals de klimop, houd er dan rekening mee dat die zeer lastig van de muur af te halen is.

Inrichting

Alle blogcategorie├źn
Gerelateerde artikelen