Pulmonaria

Pulmonaria, algemeen bekend als longkruid, is een geslacht van kruidachtige meerjarige bloeiende planten in de familie Boraginaceae. Het is inheems in gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Amerika, met de hoogste soortendiversiteit in de Kaukasus. De plant komt meestal voor in bossen, grasland en op beschaduwde plaatsen met vochtige bodem.

Pulmonaria variëert in grootte, afhankelijk van de soort. De meeste Pulmonaria-soorten groeien tussen 15 cm en 60 cm hoog, terwijl sommige meer dan 90 cm kunnen bereiken. De bladeren variëren van verschillende schakeringen groen tot bontgekleurd, met koperachtige of grijze tinten. Bloemen zijn meestal lila-blauw en staan recht overeind, met een enkele of dubbele bloemtop.

Pulmonaria

Soorten

Pulmonaria officinalis is een populair tuinkruid met zeer grote bloemen en brede, lange bladeren.

Er zijn meer dan 30 soorten Pulmonaria, waaronder:

- Pulmonaria officinalis (Officinaal longkruid)

- Pulmonaria saccharata (Gemaakt suikerlongkruid)

- Pulmonaria longifolia (Langbladig longkruid)

Verzorging

Het verzorgen van de pulmonaria is eenvoudig en vereist alleen regelmatig water, voldoende zonlicht en goede bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de plant te bemesten met organisch materiaal om de bodem gezond te houden. Bijkomende bemesting met een commerciële meststof is ook aan te raden. De plant moet regelmatig worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat deze gezond blijft en dat de bloemen goed uitkomen.

Bloeiperiode

De bloeiende tijd is van april tot juli en de bloemen zijn meestal helderblauw of lila. De bladeren zijn eivormig en vaak gevlekt met grijs, wit of roze. Ze zijn verspreid over de stengels en geven de plant een verfijnd uiterlijk.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen