Taxus baccata

Taxus baccata, algemeen bekend als de gewone taxus of Europese taxus, is een groenblijvende naaldboom die inheems is in een groot deel van Europa en West-Azië. Het behoort tot de Taxaceae-familie, die verschillende kleine coniferen omvat. De boom groeit langzaam en kan tot 20 meter hoog worden. De gewone taxus heeft een kort, donkergroen blad dat zo scherp is als naalden. Het is een populaire boom voor tuinen en landschapsontwerpen door zijn wijdverspreide aanwezigheid, lange levensduur en grote bladeren. De naalden kunnen worden gebruikt om eten te versieren of om te stylen, zoals in de Japanse kunst van bonsai.

Taxus baccata

Soorten

Er zijn verschillende soorten Taxus baccata, die meestal worden gekenmerkt door hun geografische locatie. De Europese taxus is de meest voorkomende, met zijn brede distributiegebied dat loopt van Noord-Spanje tot aan Noordoost-China. Er zijn ook kleinere populaties in Marokko, Turkije en het Middellandse Zeegebied. In Groot-Brittannië is de gewone taxus een populair park- en tuinplant, vooral in het zuiden en westen van het land. Er zijn ook Taxus baccata-populaties die zich uitstrekken tot Noord-Amerika.

Verzoring

Taxus baccata is een groene, naaldboom die inheems is in een groot deel van Europa en West-Azië. Hoewel deze boom langzaam groeit, kan hij tot 20 meter hoog worden. Als je Taxus baccata in je tuin of landschap wilt planten, moet je eerst het type grond bepalen waarin je het gaat planten. Taxus baccata kan zowel in kalkrijke als in zure grond worden geplant, maar de meeste gewone taxussen hebben veel licht nodig. Als je deze bomen in een schaduwrijk gebied plant, blijven ze kort en slap. Ten slotte hebben Taxus baccata's soort specifieke water- en voedingsbehoeften, dus het is aanbevolen om de bomen regelmatig water en voedingsstoffen te geven. Als je de juiste zorg volgt, zal je Taxus baccata-boom gezond en veerkrachtig blijven.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van Taxus baccata begint meestal in april en duurt ongeveer een maand. De boom heeft kleine, geurende, groengele bloemen die in de axillen van de naalden groeien. Ze verschijnen meestal tegelijk met de nieuwe naalden, wat geeft aan dat de Taxus baccata in de herfst of winter wordt geplant. De bloemen zijn echter klein en onopvallend; veel mensen vragen zich af waarom de Taxus baccata bloeit. Hoewel de bloemen niet echt opvallen, zijn ze heel belangrijk omdat ze voor de bestuiving nodig zijn. Na de bloei verschijnen er kleine, rode bessen die opvallen tussen de donkergroene naalden. Deze bessen kunnen worden gegeten door vogels, maar ze zijn giftig voor mensen en andere zoogdieren.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen