Jeneverbes

De Jeneverbes (Juniperus communis) is een coniferensoort die inheems is in veel regio's op het noordelijk halfrond, waaronder delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Het groeit als een struik of een rechtopstaande groenblijvende boom die tot 4 meter lang kan worden. De bladeren zijn naaldachtig en ongeveer 4 cm lang.

De vruchten van de Jeneverbes zijn kleine, blauwachtige bessen die in september rijpen en als medicinale behandeling worden gebruikt. Ze worden ook gebruikt om jenevers te maken. De bessen worden geplukt en vervolgens gedroogd en gemalen tot een poeder. Het poeder kan worden toegevoegd aan drankjes, dessertmixen en kruidenolie om smaak te geven.

Jeneverbes

Soorten

Er zijn twee soorten jeneverbes: de Europese en de Japanse Jeneverbes. De Europese Jeneverbes is de meest voorkomende en is gemakkelijk te herkennen aan zijn veerachtige bladeren, die meestal in twee lappen van 4-6 cm lang zijn. De Japanse Jeneverbes heeft langere bladeren en een grotere vrucht dan de Europese soort. Beide soorten worden veel gebruikt in folkloristische remedies, kruidengeneeskunde, koken en dranken.

Verzorging

De verzorging van Jeneverbes is een relatief eenvoudig proces. Ze hebben weinig water nodig, maar regelmatige bewatering tijdens de droge zomermaanden is aan te raden om de plant gezond en sterk te houden. De plant heeft ook veel zon nodig, dus plant deze op een plek waar hij minstens 5 uur per dag direct zonlicht krijgt. Verder kan voeding aan de grond worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft groeien. Als u klaar bent met het verzorgen van de Jeneverbes, haal dan elk jaar de oude vruchten en bladeren weg om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de nieuwe groei.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de Jeneverbes varieert per soort, maar meestal komt zij voor in de lente. De Europese soort bloeit meestal van april tot mei, terwijl de Japanse soort een paar weken later bloeit. De meeste Jeneverbes-planten hebben een lange periode van herbloei, waarbij de bloemen verschillende keren kunnen bloeien gedurende het seizoen. De bloemen zijn klein en geurig en bestaan meestal uit kleine, witachtige bloemschermen. De bloemen bloeien gedurende meerdere weken en zijn erg aantrekkelijk voor insecten zoals bijen en vlinders.

Alle blogcategorie├źn
Gerelateerde artikelen