Araucaria

Araucaria is een geslacht van groenblijvende bomen afkomstig uit Zuid-Amerika, Nieuw-Caledonië en Australië. Het is vooral bekend om zijn kenmerkende symmetrische vorm die lijkt op de omtrek van een dennenappel, vandaar de bijnaam de "apenpuzzelboom". Het gebladerte van Araucaria is dicht en donkergroen, met lange naalden die in rijen zijn gerangschikt.

De hoogte van een Araucaria varieert afhankelijk van de soort. Sommige soorten kunnen wel 20 meter hoog worden, terwijl andere gemiddeld slechts 3-5 meter hoog zijn. De oudste exemplaren hebben een leeftijd van meer dan honderd jaar, en sommigen worden wel duizend jaar oud! Araucaria's kunnen als sierbomen worden gebruikt in tuinen, parken en straten. Ze zijn perfect voor gebieden met een mediterraan klimaat, maar ze kunnen ook in andere klimaten worden gekweekt.

Araucaria

Soorten

Er zijn verschillende soorten Araucaria, waaronder de Australische Monkey Puzzle Tree (Araucaria araucana), de Cook's Pine (Araucaria columnaris) en de Parana Pine (Araucaria angustifolia). De Australische Monkey Puzzle Tree is een grote boom die meer dan 20 meter hoog kan worden. De Cook's Pine is een kleinere soort die gemiddeld 7-15 meter hoog wordt. De Parana Pine is ook een kleinere soort, maar heeft naaldachtige bladeren die in schijnwerpers staan.

Verzorging

Araucaria bomen vereisen weinig verzorging als ze eenmaal zijn geplant. Ze hebben een goede, doorlaatbare grond nodig om optimaal te groeien en bestand te zijn tegen droogte. Het is ook belangrijk om de takken regelmatig te controleren op schimmel, insecten of andere problemen. Het is een goed idee om regulier mulchen rond de stam van de boom om de bodem te voeden en vocht vast te houden. Verder zijn er geen speciale verzorgingsinstructies voor Araucaria bomen.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de Araucaria is afhankelijk van de soort, maar meestal vindt het plaats tussen juli en september. De bloemen zijn geelachtig met een oranje tint en verschijnen in trossen aan de uiteinden van de takken. Na de bloei verschijnen er kleine, bruinachtige vruchten die worden gegeten door sommige lokale inheemse diersoorten.

Alle blogcategorie├źn
Gerelateerde artikelen