Appelboom

Een appelboom (Malus domestica) is een bladverliezende boom die inheems is in het gematigde noordelijk halfrond. Het is een belangrijke voedselbron voor mensen en dieren in het wild, en zorgt ook voor sierschoonheid in veel landschappen. Appelboom wordt doorgaans 10-12 m hoog en heeft een brede, open kroon. Appelbomen bloeien in de lente met witte of roze bloemtrossen en produceren appels in de herfst. De bomen zijn eenvoudig te identificeren aan de hand van hun gladde, gegolfde bladeren, rode of grijze schors en kenmerkende vruchten. Appelbomen hebben een paar langewortels die diep in de grond reiken, waardoor ze hun voedingsstoffen kunnen absorberen.

Appelboom

Soorten

Er zijn verschillende soorten appelbomen. De meest voorkomende zijn de zomeraars, zoals Jonathan en Red Delicious. Zomeraars hebben grote, ronde vruchten met een rode of gele huid. Ze hebben ook een zoete smaak met licht zure accenten. Sommige zomeraars hebben donkerrode huid en een zeer zoete smaak, zoals de Gala of Fuji. Herfstappelrassen produceren vruchten die meer tanig en sappiger zijn, zoals Granny Smith. Winterappelrassen produceren kleinere vruchten die meer stevigheid en smaak hebben, zoals Rome Beauty.

Verzorging

Om gezond te blijven moeten deze bomen een koele, vochtige omgeving hebben en regelmatig gesnoeid worden. Appelboom is ook een van de beste bomen om in te tuinieren en vormt vaak het middelpunt van een tuin of landschap. De meeste appelbomen hebben een goede tolerantie voor droge omstandigheden, maar ze moeten regelmatig water krijgen om te bloeien en vrucht te dragen. Aanplant van appelbomen is het beste in de lente, wanneer de grond warm is. Appelboom kan ook via stekken of laagverplanting gekweekt worden. Om een goede oogst te krijgen, moeten appelbomen jaarlijks bemest worden met meststoffen of compost en gesnoeid worden om te voorkomen dat er takken overlappen.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van een appelboom begint meestal in de lente, in de maanden april en mei. De bomen bloesemen met witte of roze bloemtrossen die zich zullen uitbreiden tot over het hele boom. De bomen zullen ongeveer 10-12 weken bloeien, waarna de bloemen vervangen worden door vruchten. In het algemeen duurt het tussen 3 en 4 maanden voor appels klaar zijn om geplukt te worden.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen