Beukenhaag

Een beukenhaag is een type van levende haag dat bestaat uit de kleinere, bladverliezende beuk (Fagus sylvatica) boom. Gemaakt door bomen te planten in een rij, wordt de lange, dicht beplante beukenhaag een geliefde aanvulling op veel tuinen. De haag biedt privacy, voegt kleur toe aan het landschap en vormt een schild dat andere planten beschermt tegen de wind. Beukenhaag worden meestal gemaakt door bomen te planten op 2 - 3 meter van elkaar. De haag groeit over het algemeen minstens 1,5 meter per jaar en kan uiteindelijk een hoogte van maximaal 6-8 meter bereiken. Hoewel de bomen geen kunstmatige onderhoud vereisen, moet u ze wel periodiek snoeien om hun gebruikelijke vorm te behouden. Als u dat niet doet, zal de bovenkant uiteindelijk dikker en meer verward worden.

Beukenhaag

Soorten

Er zijn verschillende soorten beukenhaag die afhankelijk zijn van de combinatie en variëteit van bomen. De meest voorkomende variëteit is de Fagus sylvatica, ook wel 'Europese beuk' genoemd. Maar er zijn ook andere soorten, zoals de Fagus sylvatica 'Atropunicea' (die kleinere bladeren en een roodachtige schors heeft) en Fagus sylvatica 'Rohanii' (die brede, donkergroene bladeren heeft). Er zijn ook een aantal hybriden van beuken beschikbaar die meer tolerantie hebben voor natte omstandigheden.

Verzorging

Beukenhaag vereisen periodiek onderhoud om hun goede vorm te behouden. Snoeien is een van de belangrijkste onderdelen van de verzorging van een beukenhaag. U kunt de bomen elke twee jaar snoeien om de haag in vorm te houden. Ook is het belangrijk om de bodem rondom de bomen te onderhouden door overtollig gras en onkruid te verwijderen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de bomen genoeg licht en voedingsstoffen vanuit de bodem krijgen. Door regelmatig water te geven, maakt u ook dat uw beukenhaag gezond blijft. Te weinig water kan leiden tot droogte stress en schimmel, dat kan leiden tot schade aan de bomen.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de beukenhaag begint meestal in april of mei. In het voorjaar openen de kleine bloemen die aan de bomen groeien en produceren een zoete geur. De bloemen zijn lichtroze, lichtgeel of wit. Na de bloei ontwikkelen zich kleine, donkerbruine beukennootjes die in september of oktober rijp worden. Deze kunnen eetbaar zijn als ze vers geplukt worden, maar ook verspreiden ze zaden die kunnen worden gebruikt om nieuwe beukenbomen te planten.

Alle blogcategorieën
Gerelateerde artikelen