Noorse esdoorn

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) is een van de meest voorkomende loofbomen in Europa, die voornamelijk te vinden is in het noordelijke deel van het continent. De boom wordt meestal 15-20 meter hoog met een brede, opvallende kroon. De bladeren zijn frisgroen in de lente en geelbruin in de herfst en winter. Het gebladerte is aan de onderkant lichtgrijs behaard.

De Noorse esdoorn is een uitstekende boom om als straatboom te planten, omdat hij goed bestand is tegen luchtvervuiling. De boom heeft een mooie, vormelijke kroon en staat bekend als een betrouwbare herfstkleurboom. Hij is ook zeer geschikt om te gebruiken als schaduwboom. Bovendien is de Noorse esdoorn een goede keuze voor tuinen waar weinig ruimte is, omdat hij niet al te breed wordt.

Noorse esdoorn

Soorten

Er zijn verschillende soorten Noorse esdoorn die kunnen worden gebruikt voor decoratie, schaduw of sierlijke landschapsontwerpen. De meest voorkomende types zijn de 'Crimson King' en de 'Royal Red'. De 'Crimson King' is een goed vormende boom met dieprode herfstkleuren. De 'Royal Red' heeft helderrode tot paarse bladeren en wordt meestal in de lente en zomer getoond. Er zijn ook andere soorten zoals de 'Emerald Queen', die betrouwbaar geelgroen blad heeft.

Verzorging

De Noorse esdoorn heeft weinig zorg nodig om in goede conditie te blijven. Het is belangrijk om de bomen op regelmatige basis te inspecteren, vooral in de herfst en winter. Gedurende deze periodes kan er beschadiging optreden aan het blad of de schors. Als dit het geval is, moet deze worden verwijderd om de boom in goede conditie te houden.

Daarnaast is het belangrijk om de Noorse esdoorn regelmatig te besproeien, als er geen regen valt. Dit om ervoor te zorgen dat de boom voldoende water krijgt en blijft groeien. Als de stam en takken van de boom beschadigd zijn, moeten deze ook regelmatig bespoten worden met een speciale schimmelbestrijdingsoplossing.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de Noorse esdoorn begint in mei en juni, wanneer kleine gele bloemen tevoorschijn komen. De bloemen worden gevolgd door eetbare rode vruchten, die rond augustus-september rijp worden. De vruchten zijn eetbaar, maar het is belangrijk om deze pas te plukken als ze volledig rood zijn.

Alle blogcategorie├źn
Gerelateerde artikelen